Friday, April 8, 2011

13 HARI DI DEWAN BEDAH HOSPITAL SULTANAH BAHIYAH


seram takk..seram takkk...

Kalau tak kena operate memangla tak seram...kalau ko nak kena operate, baru ko tahu jantung ko berdegup ke tak...haa...tapi takpe....kalau ade geng-geng aku dalam dewan bedah nie...kompem korang tak rasa takut...mesti senyum bahagia je...betul..aku tak tipu...

Posting lama-lama dalam Operation theatre (OT) kadang-kadang rasa muak gak...yela...bukan banyak keje sangat pon kat sini...tak macam kat wad...sesetengah wad, aku tak sempat nak duduk kot..ada je pesakit yang duk memanggil...biasalah...time student nie memangla kena keje lebih sikit...nanti dah qualified..dah jadi staff nurse barula ada orang yang bantu kita pulak...hidup macam roda...ye dak?...

Meh aku cerita apa benda yang dibuat kat OT yerp...nie di bawah bidang aku and the gang as a nurse to be.....lagi 3 bulan nie nak jadi staff nurse..doa2kanla aku ngan kawan-kawan berjaya...ada rezeki sambung lagi jadi lecturer ke sister ke...insyaallah..

Prosedur di OT room...

1. Reception
Kat sini tempat terima pesakit dari wad...sinila semua benda nak ditanya pada pesakit tak pun kalau mak bapak yang sain consent,diorang la yang kena jawab...consent tu surat kebenaran untuk melakukan apa-apa prosedur..nie untuk medico-legal..nama pesakit,operation apa yang di buat,semak semua consent,tanggal gigi palsu atau apa-apa yang tak patut..barula prosedur jalan lancar...lepastu tag kan patient tu masuk Operation Room yang mana..

2. Pre op
Dah tolak masuk sampai sini, baju pesakit kena longgar dulu..pasangkan drip..alaa...air yang masuk ikut tangan tu...then tanya balik soalan macam kat reception..mana la tau kot-kot patient ada benda nak bagitau...time nie la patient perlukan sokongan emosi...dah masuk sini mulut mesti kumat-kamit baca doa..muka pucat..mata berair...sebab tu aku cakap geng-geng aku yang akan membahagiakan orang yang takut....bagi sokongan emosi  biar patient rasa tenang sikit...

3. Operation room
Pesakit akan di tolak masuk dalam bilik bedah...dalam nie semua kerja doktor..student cam aku nie..tolong tengok dan bantu mana yang perlu...kadang-kadang jadi circulating nurse...tolong scrub nurse buat kerja..scrub nurse tu tolong doktor passing tools untuk operation.besar jugak tanggung jawab scrub nurse nie..dia kena ingat berapa banyak barang yang di gunakan untuk pesakit...silap kira,ada yang tertinggal gauze dalam perut pesakit japgi...


mak aihh...banyak juga tools yang kena hafal...kalau korang minat nak jadi staff nurse kat OT...belajar la hafal tools dari sekarang...lain operation, lain tools yang digunakan...jangan ingat semua sama je...


3.Recovery room
Patient yang dah siap operation akan dibawa ke sini dulu sebelum hantar ke wad...lebih kurang 30minit duk kat sini, kalau patient tak ada masalah lain, boleh la hantar kat wad. Tapi sebelum tu, memang tanggungjawab nurse untuk pastikan patient betul-betul sedar..oksigen yang diterima 96%-100%...blood pressure stabil dan pain score < 5...kalau semua dah ok....call ward untuk ambil balik patient diorang dan teruskan jagaan kat wad pulak....

Haa...
Camtu la lebih kurang sikit sebanyak....banyak jugak la operation yang aku tengok sepanjang kat dewan bedah tu...antaranya ....
1.Caeserean section (bersalin)- paling banyak aku tengok yang nie la...seriau pun ade...
2.Appendicectomy (buang appendik)
3.Cranioplasty (pasang balik tengkorak )nie kes accident
4.Above knee amputation (Potong kaki atas paras lutut sebab diabetis..dasyattttt)
5.Cholesystectomy (buang hempedu akibat batu karang)tengok sekali je..sebab tak larat pakai baju xray.

Moral of the story:
Jagalah kesihatan dan keselamatan diri anda...jangan lupa buat pemeriksaan kesihatan 6 bulan skali tau...=)

5 comments:

Harta Karun

background